Віза дітям до року і старше: як оформити і які документи потрібні, якщо у батьків є шенген?

Хто не мріяв відправитися в подорож, зануритися в культуру і життя інших країн? Одні постійно мандрують по світу, інші вирішуються на такий крок вперше. В даний час набули актуальності поїздки по Європі. Однак для новачків оформлення документів стає справжнім випробуванням, особливо для мандрівників з дітьми.

Багато стикаються з проблемою саме при оформленні дитячої візи. Батькам не зрозуміло, які документи потрібно оформляти для дозволу виїзду за кордон з дитиною. Чи має значення вік дітей? Скільки часу займає підготовка і яка ціна всіх паперів? Розглянемо ці питання більш докладно.

Для оформлення дитячої візи необхідно зібрати низку документів, враховуючи деякі нюанси

В яких випадках необхідно оформляти дитячу візу?

При перетині території будь-якої іноземної держави діти зобов’язані мати відповідний документ, що дає їм право на відвідування країни. Батьки повинні завчасно потурбуватися про це і відкрити візу шенген. Шенгенська віза для дітей видається за загальними правилами:

  • дітям, які не досягли чотирнадцятирічного віку, можна подорожувати лише в супроводі дорослих;
  • документи потрібно робити англійською, оригінали переводяться;
  • у 14 підліток отримує закордонний паспорт, йому дозволено подорожувати самостійно.

Потрібен паспорт і віза дитині у віці до 6 років?

Раніше діти, які не досягли шести років, вписувалися в закордонні паспорти батьків, туди вклеювали їх пропускні документи. Починаючи з 2010 року малюк, незалежно від того 1 рік йому або 6 років, повинен мати свій закордонний паспорт. Це ж правило стосується і візи шенген, яку необхідно оформляти на кожного мандрівника.

Шенгенська віза для дітей старше 6 років

Згідно законодавства, людина до досягнення нею повноліття вважається дитиною. Саме тому правила отримання шенгенської візи однакові для дітей 1 року, 10, 12 і 18.

В рамках даної вікової групи особливих відмінностей в оформленні й користуванні візою немає. Єдина відмінність – можливість самостійного подорожі в іноземне держава дітьми 14-18 років.

Перелік необхідних документів для оформлення візи

Оформлення шенгенської візи необхідно при відвідуванні країн Європи, які уклали угоду, що скасовує паспортний контроль. В даний час діє вона на території 30 держав. Збір необхідних паперів для відкриття візи дитині має свої нюанси, обов’язково розглядається вік і наявність супроводжуючих дорослих.

Подорож з батьками

Документи для відкриття візи шенген до 18 років можуть трохи відрізнятися, це залежить це консульства відвідуваного держави. Розглянемо основний незмінний пакет необхідних паперів:

  • Анкета. Вона є обов’язковою для заповнення документом незалежно від віку та супроводжуючих малюка. Анкета може бути заповнена дорослими вручну або набрана на комп’ютері. Інформаційні питання включають відомості про дитину та її батьків. Всі поля заповнюються латинськими літерами, і в кінці ставиться підпис. Якщо діти не досягли 14 років, за них розписуються дорослі.
  • Свідоцтво про народження.
  • Кольорові фото 2 шт. (35х45 мм).

Серед документів для відкриття візи повинен бути закордонний паспорт дитини

  • Закордонний паспорт.
  • Завірені підписом та печаткою довідки про місце роботи батьків. У них повинна вказуватися інформація про їхні посади і зарплати.
  • Довідка, якою підтверджується платоспроможність і фінансова самостійність.
  • Страховий поліс.

Переклад всіх документів здійснюється на англійську мову, і вони нотаріально посвідчуються. Якщо дитина подорожує з одним з батьків, то від другого необхідно надати згоду (довіреність) на виїзд з ним за кордон. При інших обставинах, таких як неповна родина, цей факт необхідно підтвердити відповідними документами, які вказують на виховання одним з батьків:

  • довідка матері-одиначки;
  • судове рішення про позбавлення батьків прав на дитину;
  • свідоцтво про смерть.

Поїздка без батьків

Не рідкісні випадки, коли діти подорожують самостійно. Якщо вони неповнолітні, то батьки зобов’язані оформити згоду на відкриття візи, а також підтвердити документально свою платоспроможність. Для дитини, що здійснює авіа переліт без дорослих, укладається договір з авіакомпанією, яка візьме на цей час відповідальність за його супровід. Така послуга оформляється швидко, але вона платна.

При виїзді дитини за кордон без батьків перелік документів повинен бути розширений

В доповнення до основного пакету документів для відкриття візи надаються:

  • Спонсорський лист. Воно подається від людини, що оплачує подорож дитини. Спонсорами не обов’язково є батьки, ними можуть стати і його родичі.
  • Документ, що доводить споріднені зв’язки дитини та його спонсора.
  • Інші документи, які підтверджують фінансове становище спонсора. Це можуть бути виписка рахунку з банку, завірена довідка з місця роботи, в якій вказується посада і розмір заробітної плати, телефон для зворотного зв’язку.
  • Всі ці довідки подаються разом з анкетою та основним пакетом документів. Оформляються вони від руки друкованими літерами або набираються на комп’ютері мовою держави, до якої відряджається дитина, або англійською. Всі оригінальні документи (виписки банківських рахунків, поліс страхування, копії закордонних паспортів батьків) є винятком і не переводяться.

    Подорож в супроводі третьої особи

    При подорожі неповнолітньої дитини з її рідними (бабусями, дідусями та іншими родичами), згідно з правилами, повинні мати візу, а у дитини — оформлений закордонний паспорт.

    Разом з дитячими документами подається його копія та копії закордонного паспорта супроводжуючої. Також необхідно пред’явити довіреність з боку обох батьків.

    Даний дозвіл підтверджується у нотаріуса. У ньому потрібно вказати повністю Ф. В. О. людини, що відповідає за дитину під час поїздки. Якщо у дитини другий з батьків відсутній, прикладаються відповідні підтвердні документи (довідка про його смерть, судове рішення про позбавлення батьківських прав, довідка про зниклого батька).

    Особливі випадки для оформлення документів

    Деякі сім’ї стикаються з особливими ситуаціями, коли хочуть отримати шенгенську візу. Вони передбачають збір додаткових паперів та довідок:

  • Дитина подорожує без супроводу. У посольство потрібно надати дозвіл встановленого зразка від осіб, що опікуються малюка. В ньому вказується термін дії даного згоди, який повинен покривати візовий період.
  • Якщо дитина виховується без батьків (піклувальниками), потрібно надати судове рішення про призначення опіки.
  • Якщо в наданих документах прізвище дитини відрізняється від його батьків, додатково подаються оригінали і засвідчені нотаріусом копії документів, що визначають їх спорідненість. До них відносять акти реєстрації шлюбу, свідоцтво про зміну прізвища.
  • В деяких консульствах держав при подачі документів на візу вимагають оригінали та нотаріально завірені копії.
  • При отриманні багаторазової шенгенської дитячої візи варто зробити довіреність для кожного з батьків. Вона дозволить дитині відвідувати або залишати іноземна держава з одним або обома батьками. Таку ж угоду необхідно оформити, якщо дитина подорожує з родичами або без супроводжуючих.
  • Якщо батьки мають відкриті діючі шенгенські візи, потрібно подати копії та оригінали їх закордонних паспортів.
  • При оформленні візи необхідно розглянути всі нестандартні ситуації, щоб запланована поїздка за кордон не зірвалася

    Як довго готується віза і скільки коштує?

    Багатьох мандрівників хвилюють питання: скільки ж коштує оформлення дитячої шенгенської візи і до скількох років можна дитині її відкрити безкоштовно? Тут все залежить від відвідуваної країни, віку дитини та особливостей отримання документів:

    • деякі країни (Німеччина, Австрія, Польща та інші), надають безкоштовну візу дітям до 6 років;
    • при відправленні в Бельгії, Фінляндії, Швейцарії є можливість не сплачувати візову мито дітям до 14 років, які вписані в закордонні паспорти батьків;
    • країни Франція, Данія, Італія вимагають повної оплати дитячої візи, якщо у дитини є закордонний паспорт.

    Ціна візи для дитини буде залежати від типу документа і запитуваної терміну перебування. При отриманні туристичної, мультивізи, звичайної візи на короткий період або довгостроковій вартість буде варіюватися від 30 до 70 євро. Якщо використовувати послуги візових агенцій, то потрібно додати ще 25 – 35 євро, не враховуючи вартість додаткових послуг. Також необхідно сплатити консульський збір.

    Для відкриття дитячої візи необхідно уважно і правильно оформити та підготувати всі документи. Краще це зробити вчасно за 2-3 місяці до передбачуваної дати від’їзду. Зазвичай терміни оформлення дитячої візи складають 7-14 днів. Тут все залежить від багатьох факторів: типу візи, її тривалості, віку дитини і від того, з ким він буде подорожувати.